Az Év Háza lehet Vonyarc új épülete

Az Év Háza lehet Vonyarc új épülete

  06 Apr 2022

A napokban átadták rendeltetésének Vonyarcvashegyen a gyermekorvosi szolgálati lakóházat.A nagyközség 2019 júniusában nyújtott be pályázatot a Magyar Falu Programban a ház megépítésére, hogy a nyugdíjazás miatt megüresedett gyermekorvosi állás betöltését lakhatási lehetőséggel biztosítani tudják. A körzet Vonyarcvashegy mellett magába foglalja a balatongyöröki és gyenesdiási ellátási területet. A praxisban 1200 gyermek van, a nyári szezonban a létszám ennek duplája is lehet. Az önkormányzat 2019 novemberében nyerte el a támogatást. Az építkezésre és a beruházáshoz kapcsolódó egyéb feladatokra: így telekvásárlásra, tervezésre, jogi ügyek intézésére, közbeszerzési szakértői, műszaki ellenőri díjakra, közművek bevezetésére összesen csaknem 256 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült Vonyarcvashegy.
Sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatása után 2020. novemberében a helyi Nest-Bau Kft-vel megtörtént a kivitelezői szerződés megkötése, az épület a tervezett időben mostanra kiváló minőségben elkészült. A pályázati pénz felhasználásával 4 szobás ház épült fel, kiemelt figyelemmel a környezeti fenntarthatóságra és az alacsony üzemeltetési költségekre. Az energiaellátást megújuló források biztosítják napelem- és hőszivattyúrendszerrel. Az önkormányzatnak a megvalósításhoz önrészt nem kellett biztosítania, néhány előre nem tervezhető költség igénye jelentett némi anyagi terhet a településnek. A beruházás helyi és térségi szempontból egyaránt meghatározó, példája a jól elvégzett munkának.
Az épületet az önkormányzat indítja az Év háza pályázaton. A szolgálati házba a praxist újonnan betöltő dr. Angyalné dr. Tótok Mária, csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek tüdőgyógyász szakorvos költözik családosan, ugyancsak orvos férjével és 8 esztendős ikergyermekeikkel.
H. Á.