Emlék a Szendrey-s éveknek

Emlék a Szendrey-s éveknek

  24 May 2023

A keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában 45 éven át történt Szendrey Júlia Általános Iskola néven való működésére emlékeztek a minap volt diákok és tanárok, emléktábla avatással. Az intézmény alapkövét a város iskolatörténelmének jeles eseményeként Ranolder János veszprémi püspök kezdeményezésére 1872-ben tették le. A működés 1882-ben indult, amit alapítója már nem érhetett meg. A Ranolder Intézetet 1948-ban államosították.
Majd 2004-ben újra egyházi fenntartásba kerülhetett, megelőzően 1957-től 2002-ig viselte a Szendrey Júlia Általános Iskola nevet, ez idő alatt több mint négyezer diák tanult benne.
Korábbi tanár-diák találkozókon merült fel a gondolat, hogy a Szendrey-s éveknek legyen az iskolában tárgyi nyoma. Az igény ügyét dr. Gárdos Lászlóné karolta fel, aki 31 éven át tanított történelmet a Szendreyben. Méltó emléktábla létesítéséhez szükséges, mintegy százötvenezer forint előteremtésére hajdani tanárok és diákok köré­ben pénzadománygyűjtés indult, az OTP banknál vezetett 11773494-01570654 számú „Szendrey emléktábla” alszámlára való befizetési lehetőséggel.
A bejárat aulájában a minap ünnepélyes keretek közt elhelyezett fehérmárvány emléktábla azt kívánja jelezni, hogy az intézmény a régióban a korszak meghatározó, folyamatosan magas színvonalú oktatást biztosító igen jó hírű iskolája volt, a tanárok egy része mindig szem előtt tartotta a hagyományok ápolását és megőrzését. Az iskola egykori diákja, majd pedagógusa és a városvezetés jelen képviselőjeként mondott ünnepi beszédet Vozár Péterné alpolgármester. A táblát dr. Gárdos Lászlóné Szendrey-s tanár és Bertalan Árpád, akkori iskolaigazgató leplezte le.
Többen az avatás alkalmával is eszközöltek hozzájárulást, a költségen felül maradó pénz a Ranolder iskola alapítványi számláját gyarapítja, ennek összegét lapunk későbbi számában közöljük.
Horányi Árpád