Hajóút a balatoni halászmúltba

Hajóút a balatoni halászmúltba

  28 Apr 2021

Nosztalgia utat tett meg nemrég a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. egykoron használatos Süllő II. nevű halászhajója, melyet kereken 50 éve bocsátottak vízre eredeti funkciójával.A hajó a nyugati medencében teljesített szolgálatot. Immáron hosszabb pihenője után most Vonyarcvashegy önkormányzata adományként fogadta a tulajdonos cégtől, s vette védelembe, hagyományőrzési céllal.
– Tettük ezt azért, hogy a hajó általunk megmentve az elmúlástól, felújítva emlékeztessen a balatoni halászat történelmi múltjára – fogalmazott Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere, szólva a település halászlegendájáról és annak emlékhelyéről is.
A község nevezetessége a Szent Mihály-domb, melyen áll Magyarország – sőt a tengerparttal nem rendelkező európai országok – egyetlen fogadalmi halászkápolnája. A műemléki védettségű kis templomhoz egy 18. századi halászhistória kötődik. A Süllő II. nevű hajó leendő kiállítása is erre fog emlékeztetni, utalva a halászság nehéz, minden időkben embert próbáló munkájára, a tisztelet jeléül.
A hajót Szári Zsolt, a zrt. vezérigazgatója adta át Vonyarcvashegy polgármesterének, ezt követően a keszthelyi kikötőből vontatták a vízen Vonyarcvashegyre, s emelték partra a Lido strand közelében, ahol jobb sorsára, új funkciójára vár.
– Fontosnak tartjuk, hogy a hajót muzeális értékként becsülve őrizzük meg, megfelelő állapotba hozva interaktív bemutatókon szemléltessük vele az egykori balatoni halászatot – tette hozzá Pali Róbert. Ennek kapcsán utalt arra is, a történelmi helyszín önkormányzati, egyházi és civil szervezeti együttműködésben jelentős fejlesztésekre kerül sor.
Horányi Árpád