Hévíz már vár! Turisztikai kapunyitás a fürdővárosban

Hévíz már vár! Turisztikai kapunyitás a fürdővárosban

  13 May 2020

A város turisztikai nyitásáról Papp Gábor polgármester és H. Horváth Orsolya önkormányzati főtanácsadó tartott sajtótájékoztatót a Tófürdő május 9-én már kinyitott szabadtéri strandjának Deák téri bejáratánál. A járványügyi korlátozások enyhülésével az érvényben maradt óvintézkedések betartása mellett indult meg újra az élet, kezdődött el a vendéglátás. A tófürdői strandnyitásnak vannak már friss tapasztalatai: az első napokban több százan éltek a fürdőzés lehetőségével, igénybe vehetők a kezelések, a kozmetika, pedikűr és manikűr szolgáltatások is. Egyelőre a Deák téri kapu és a Festetics Fürdőház felőli bejárat van nyitva. Hamarosan a főkapun át is lehet majd közlekedni, ahol jelenleg építkezés folyik. A Tófürdő strandja egyidejűleg 750 főt tud fogadni, a kellő távolság tartás biztosítására minden ötödik öltözőszekrényt használhatják a vendégek.
A szálláshelyekkel egyelőre a magánszféra áll rendelkezésre, a kínálattal a belföldi turizmus indult meg. Május közepétől nyitnak a szállodák, egy hónapon belül valamennyi hévízi hotel fogadja a vendégeket. Mint elhangzott, a fürdővárosra alapvetően jellemző egészségturizmusban eddig is magas higiénés körülmények voltak biztosítva, ez a plusz követelményeknek való megfeleléssel együtt minden ponton teljes körűen garantált, a Hévíz által nyújtott élmények nem csökkentek. Működik a termelői piac, egyre több vendéglátó egység is újra nyitott az előírt feltételekkel. A város virágos arculata is mutatja a felkészültséget, a szíveslátást.
Papp Gábor beszélt arról, hogy a fejlesztések is zavartalanul folynak, immáron befejezéshez közeledik a tavat karéjozó Festetics sétány építése, a Széchenyi úti parkoló felújítási munkáinál már csak az utcabútorok kihelyezése van hátra. Folytatódik a közterületi kamerarendszer további fejlesztése, a parkolás várhatóan év végéig való ingyenességének fennmaradása mellett a jövő évre szóló technikai korszerűsítésen dolgoznak. A várható idei turizmus céljából 4500 fős körben internetes felmérés készült, ami kedvező prognózist jelez. Minden jel arra mutat, hogy az egészségturizmus az elsők közt tud helyreállni. Az utazási irodák felkészültek a külföldi turistaforgalom indulására. A környező országokból, a németek és az oroszok részéről jellemző a nagyobb érdeklődés, az utazás függ az adott országokban érvényes szabályozásoktól.
A polgármester ezúttal is kiemelte, hogy a város lakossága példamutató fegyelmezettséggel tartotta be a járvánnyal szembeni védelem szabályait. A városban frissítették a korábban kihelyezett, az emberi magatartásra való figyelemfelkeltő táblák tartalmát. A plakátok feliratokkal, rajzokkal üzennek immáron a turistáknak is azon szabályok betartására, amit egymásért tenni kell. Minden biztosíték megvan rá, hogy Hévíz továbbra is a szabályok betartásának mintavárosa legyen, ezzel együtt szolgálva az egészségturizmust.H. Á.