Idénre szólóan is megválasztották Hévíz Város Borát

Idénre szólóan is megválasztották Hévíz Város Borát

  14 Jul 2021

Egy balatoni olaszrizling viselheti idén a Hévíz Város Bora 2021 címet – született meg a rangos minősítés eredménye a minap.A tavalyi évhez hasonlóan idén is neves szakértők mustrája döntötte el, hogy melyik pincészet bora nyerheti el a Hévíz Város Bora címet. A megmérettetést – amelyre ezúttal a NaturMed Hotel Carbona télikertjében került sor -, ezúttal is a Hévíz Turisztikai Egyesület szervezte. A felhívásukra 12 nevezés érkezett, összesen 39 borminta beküldésével. A bírálat ünnepélyes megnyitóján a házigazda szálloda részéről Müller-Pápai Zsuzsanna igazgató, a város nevében pedig Lázár László önkormányzati képviselő mondott köszöntőt. Az esemény szakmai fontosságáról beszélt dr. Kállay Miklós professzor emeritus, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, a Hévíz Város Bora verseny védnöke. A borbírálati programot Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense nyitotta meg.
A bíráló bizottságban dr. Brazsil József egyetemi docens, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere, Viniczai Sándor, a Borászati Füzetek főszerkesztője, Vaszily Zsolt mérnök, okleveles borbíráló-szervező és dr. Szőke Barna, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, valamint az esemény háziasszonyaként Müller-Pápai Zsuzsanna szállodaigazgató foglalt helyet. A bírák véleményezéseit követően a helyi vendéglátásban jártas szakemberek is részt vettek a végső döntésben. Mint elhangzott: a nevezett borok igen magas színvonalat képviseltek, köszönhető ez annak is, hogy a borok többsége nem első alkalommal vett részt versenyen, s valamennyi nevezettnek volt már szakértői minősítése.
A nyertes végül a Fodorvin Borház 2020-as évjáratú Aszófői olaszrizling bora lett. A bor már forgalomban van, a Hévíz Város Bora cím elnyerésével egy speciális díszcímkét is visel, vele ellátva megvásárolható többek között Hévízen a Tourinform Irodában is.