Jó reményű, szezonváró Balaton-parti jövőképek

Jó reményű, szezonváró Balaton-parti jövőképek

  04 Jun 2020

Az üdülőhelyeken főleg a nyári vendégforgalom alakulásán múlik, hogy mit sikerül behozni a koronavírus járvány okozta veszteségből.A települések készülnek a szezonra, a pünkösdi hosszú hétvége a nem éppen nyári időjárás ellenére is már azt mutatta, hogy nem hiába! Biztató az a tapasztalat, hogy a korlátozó intézkedések enyhítésével máris mutatkoztak az igények a turisztikai szolgáltatások iránt. Keszthelyen a nyitás a város játszótereinek fertőtlenítésével kezdődött el, majd sétányként látogathatóvá tették a Libás és a Helikon strandot. A pünkösdre megnyitott Városi Strand környékén az ünnep másnapján már kora délután alig volt hely a parkolókban, jól érződött a balatoni vonzerő. A vendégek a főszezonra sok újdonsággal találkozhatnak, Keszthely mindhárom strandján jelentős fejlesztések készülnek el. A Városi Strandon május elején sétány építése kezdődött el, napozóstég épül, megújul az óriás csúszda.
Gyenesdiáson a nagyköz­ség mindkét strandján június közepére befejeződnek a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által támogatott családbarát fejlesztések. A program keretében újabb napozó­stégek, megújuló energiával támogatott melegvizes zuhanyzók, családbarát mosdók kialakítása és a zöldfelület rendezése folyik. Az érvényben lévő biztonsági szabályozások mellett megnyitott a piactér, ahol a helyi termelői vásár mellett a helyben fogyasztás is megengedett. A turisztikai szolgáltatási paletta bővítéséért, a vendégforgalom kényelmi feltételeinek megteremtéséért több pályázattal támogatott munka zajlik a településen. Egyebek közt megkezdődött a Szent János-forrás mentén lévő, több mint 500 éves Talabér-féle malomépület rekonstrukciója.
Vonyarcvashegy strandján új térbútorok is szolgálják a vendégek kényelmét, egységes információs táblák készültek, megújul a homokos lidó-part, úszó stéget telepítenek. A strand turisztikai centrumként kezelt hely, de mindemellett az egész település szintjén történik a fejlesztések tervezése az ésszerűség és a fenntarthatóság jegyében. A rendezvénytéren fedett piaci elárusító hely létesül, gyermekorvosi szolgálati házat építenek, készül a Balatoni regék és mondák háza. Vendéglátást illetően a legfőbb cél, hogy a településre érkezők olyan élményeket kapjanak, amiktől visszavágyhatnak, amikről Vonyarcvashegy jut eszükbe.
Balatongyörökön idén két strand is működik, megnyitják a szépkilátói strandot, amivel elsősorban a csendesebb környezetre vágyóknak szeretnének kedvezni. A köz­ségi nagy strand fejlesztésére 75 millió forint állami támogatást tudnak felhasználni, új vizesblokk épül, továbbá szociális helyiségeket alakítanak ki. A településfejlesztő munkák az ütemezés szerint zajlanak, a tavaly indult áthúzódott beruházások zömében elkészültek. Megtörtént a Temető út külterületi szakaszának aszfaltozása, új burkolatot kapott az Eötvös utca faluba bevezető része, ahol új járda is épült javítva az utcaképet, s szolgálva a gyalogos közlekedés biztonságát. A kerékpározók is jelentős változásokat tapasztalhatnak, hiszen a Balatoni Bringakörút 1,3 kilométeres szakasza újult meg a Magyar Közút felújítási programjában.
H. Á.