Keszthelyi népművészek tárlata

Keszthelyi népművészek tárlata

  17 May 2023

Közösség ereje – élet fája címmel nyílt népművészeti kiállítás Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban.A bemutató többszörösen is különleges: a keszthelyi Bereczky család két generációjának munkáiban kalauzol a népművészet több ágát képviselve, s ízelítő látható a 45 éves Fafaragók Köre alkotásaiból.
Alig hihető, hogy több mint két évtizede nincs már köztünk a nagyvárdi születésű, úri- és egyenruhaszabó mesterséget tanult Bereczky Kálmán, aki népi viseleti darabok készítésével gazdag hagyományt örökített Keszthely városára, térségére, de az egész magyar népművészetre is. Örökségvédő, értékteremtő munkája a halhatatlanságát őrzi. A folklór világába feleségével együtt népviselet készítéssel vonult be, s szereztek együtt számos elismerést, ismertséget, kiemelten a kalotaszegi bujka (hímzett férfi kabát) készítésére szakosodva. Népi Iparművész rangban mindketten tagjai voltak a Zala Megyei Népművészeti Egyesületnek.
Fiaik a szülők révén közvetlenül találkoztak a népi kultúrával. Bereczky Csaba tehetsége a faragó munkában teljesedett ki, fán kívül dolgozik fakéreggel, szaruval, csonttal. A Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, életművét dísztárgyak, használati eszközök, bútorok mellett köztéri alkotások is jegyzik. Felesége, Péntek Teréz a díszítőművészet vertcsipke ágában kapta meg a Népi Iparművész címet. Immáron több mint egy évtizede heti rendszerességgel vezet szakkört a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban. Ott működik a Goldmark Károly Művelődési Központ égisze alatt 1978-ban megalakult Fafaragók Köre is, egyéni és közös alkotásokat létrehozva.
A testvér Bereczky Szilárd fiatalon népdalénekléssel nyerte el a Népművészet Ifjú Mestere címet, a nagyívű tárlat megnyitóján műfajában fellépve járult hozzá az esemény ünnepélyességéhez művésztársával, Dóra Áronnal együtt.
Horányi Árpád