KultúrMorzsázó Balatongyörökön

KultúrMorzsázó Balatongyörökön

  04 May 2023

A balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Ház szervezésében a minap elkezdődött a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával zajló KultúrMorzsázó rendezvénysorozat.

Tavaly hasonló címmel előrendezvényeket tartottak, a témaköröket idén is elsősorban a képzőművészet és a zene köré építették oly módon, hogy életkorra és érdeklődési körre tekintettel, mindenki találhasson tartalmas, nívós kikapcsolódási lehetőséget. A „morzsák” értékes szórakoztató elemek lesznek, nívós kínálattá állnak össze, amint arról Villányi Éva, a rendező művelődési intézmény vezetője beszélt. Elmondta, hogy a tavalyi kedvező tapasztalatok alapján nagyobb biztonságérzettel foghattak a szervező munkához, az érdeklődés, a visszhang megerősítette a lerakott alapokat. Ezúttal tovább erősítik a hagyománytiszteletet, ezt a kulturális élet számos szereplőjével viszik a helyi és vendég közönséghez.
A nyitóeseményre, a minap Ritmus a világ címmel került sor, Varga Endre hévízi fuvolaművész és zenésztársai játékával latin dallamok szólaltak meg, soron következőn a balkáni muzsika elevenedik meg. Májustól sűrűsödik a kínálat: az Én és a hangszerem zenés beszélgetés sorozat első vendége Pély Barna lesz. Majd az Art Piknik programok során a kulturális élet ismert, jeles szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők. A kultúra értékes györöki „morzsái” közt szemezgethetnek majd a képzőművészet iránt érdeklődők is. A legkisebbeknek is lesz alkalmuk kultúrmorzsázni: a Zengő-ölelő foglalkozások a 3 év alatti gyermekeknek kínálnak zenés programokat, az óvodások pedig a Hangszersimogató előadások során mindig más-más zenekar segítségével ismerkednek a hangszerek és a zene világával.
Horányi Árpád