Már készülnek a balatoni strandsportra

Már készülnek a balatoni strandsportra

  31 Mar 2021

Már tart a készülődés az idei Mozdulj Balaton nyári strandsport program rendezésére, mely ezúttal immáron a 18. lesz.A 2004-ben szervezetten indított szabadidős eseménysorozat akkor 9 fürdőhely részvételével zajlott le, majd évről évre nőtt a csatlakozók száma. A strandi tömegsport népszerűségét jelzi, hogy immáron 30 fölötti a nevező település, s csaknem 40 strand kapcsolódott be. A kezdet óta több tízezren vettek már részt, az egymással való sportos küzdelem mellett vállalva olykor a kánikula, a forró homok, máskor az esős napok jelentette kihívásokat is.
A versengés rendre olyan sportágakban folyik, amelyek jól illeszthetők a strandi körülményekhez: így kerül sor egyebek közt röplabda-tornákra, streetball csatákra, kispályás labdarúgó meccsekre és hasonló játékokra. A főszezoni sorozat támogatója a szaktárca sportvezetése, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) és a helyet adó önkormányzatok. Az összefogásnak köszönhetően évről évre szépen gyarapodtak a strandokon a sportolás feltételeinek létesítményei pályák kialakításával, újabb eszközök telepítésével. A sportesemények részei a strandi programkínálatnak, a résztvevőkön túl a látvánnyal a fürdőhelyek vendégköre számára is. A találkozók nyárvégi záró rendezvényének tradicionális házigazdája Vonyarcvashegy, köszönhetően annak, hogy a település élen jár a strandsportot mind jobban kiszolgáló fejlesztésekben. Az üdülőhely igyekszik folyamatosan mind többet hozzátenni a Mozdulj Balaton értékeihez.
A küzdők körében fokozza a teljesítményekre való törekvést a csúcsok tartása illetve döntése, ami az eddigi eredmények fényében még izgalmasabbá teszi a várakozást. Jeles rang viselése a tét: a „Balaton legsportosabb települése” cím, amit egymást követő években tavaly már hatodszor nyert el Ábrahámhegy. Emlékezetes a Nyugat-Balaton 2020-as évi sikere Keszthely harmadik helyezésével, a dobogós helyet Balatonfüredet követve szerezték meg.H. Á.