Megtisztították Balatongyörököt

Megtisztították Balatongyörököt

  19 May 2021

A Belügyminisztérium által kiírt „Tisztítsuk meg az Országot!” pályázati programon közel egymillió forintot nyert Balatongyörök önkormányzata az illegális hulladéklerakók felszámolásra.A munkálatok keretében mintegy 40 köbméter vegyes hulladéktól, köztük építési törmeléktől, környezetszennyező holmiktól, köztük veszélyes anyagoktól szabadultak meg a közterületek. A munkák 6 helyszínen: így a település nyugati felén található szennyvíztisztító közelében, a böngyéri településrészen, a Temető út külterületi szakaszán, a Mogyorós utca melletti árok mentén és Becehegyen zajlottak.
A támogatási összegből nemcsak a szemét összegyűjtése és elszállítása, ártalmatlanítása valósult meg, készült egy kiadvány, mely a szelektív szemétgyűjtésről, a hulladékkezeléssel kapcsolatos helyi tudnivalókról szól. Ez célozza a lakossági szemléletformálást, elősegítve a jó gyakorlatot, a példaadóhoz való tartozást, környezettudatosság felkeltését, elérve a példaadókhoz való csatlakozás igényét azon személyek esetében, akik a hulladéktól csak a saját portájukat akarják kímélni.
A szemetelők legfeljebb látszatmegbotránkozással nyugtázzák az illegális szemétlerakók létét, náluk tudatformálásra van szükség ahhoz, hogy megértsék: a lakóhely nem csak a tulajdon ingatlan, hanem az utca, a település, az ország. A településkép egy teljes lakóközösség környezetkultúrájának tükre. Ennek mindenkori biztosítása érdekében a tisztítás az igényesség kialakítását is célozza.
H. Á.