Megújul a Hévízi-tó parkja és a történelmi Schulhof sétány

Megújul a Hévízi-tó parkja és a történelmi Schulhof sétány

  08 Apr 2021

Nagy léptékű fejlesztések idejét éli Hévíz.Mindamellett, hogy tart a város arculatának tavaszi alakítása, halad a tóvédelmi program, épül a fürdőváros új autóbusz pályaudvara és dolgoznak a termelői piac korszerűsítésén is. A minap pedig megkezdődött a gógytó parkja és a történelmi Schulhof sétány rekonstrukciója is.
Az április 1-jével indult munkáról a tervek bemutatásával együtt tartott helyszíni sajtótájékoztatót Papp Gábor polgármester elmondva, hogy a beruházás a turisztikai térségben összesen 8 helyen megvalósuló fejlesztések része. Ezek a Festetics családhoz köthető helyszínekre koncentrálódnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumvezető szerepével. Fő cél egy egész évben elérhető, magas minőségű, a partnerek együttműködésén alapuló turisztikai termék kialakítása, mely kiemelkedő vonzerőt fejt ki, s hozzájárul a térség egyedi arculatának formálásához is. Olyan kulturális útvonal jön létre, amely a főúri család által hagyott örökségre alapozva mutatja be a térséget. Mindez összességében a költségigények 100 százalékos finanszírozásával 1,256 milliárd forintból valósul meg, melyből Hévíz önkormányzata konzorciumi partnerként több mint 634 millióval részesül.
– A munkavégzés természetvédelmi területen történik, ezért gondos tervezés előzte meg a kivitelezés kezdetét – mondta a városvezető. – A terv környezet- és természetvédelmi szakemberek bevonásával, szakhatósági engedélyezés lefolytatásával nyerte el végleges formáját, az Európai Uniós környezetvédelmi cselekvési programmal összhangban. Ennek eredményeként a kivitelezés során kiemelt figyelmet kap a területen élő növény- és állatvilág, a környezeti elemek védelme.
A munkafázisokról a polgármester elmondta, hogy azokkal igazodnak az élőhelyi sajátosságokhoz, nem zavarva a madarak költési, fiókanevelési időszakát. A park jelleget és természetvédelmi értéket meghagyva a zöld terület karbantartási munkák során a fa- és cserjeállomány egy része megújul. Zömében nem őshonos, gyér vegetációjú, összesen 63 bokor, cserje és fa lesz eltávolítva, mindemellett 12.500 új növényt telepítenek. Az állomány összeállításánál alapvető szempontként vették figyelembe a díszítő értéket és a változatosságot azzal együtt, hogy az év különböző szakaszaiban legyenek virágzó növények, változatos struktúra, lombszín díszítse a területet. Tekintettel arra, hogy a park egész évben látogatott, jelentős lesz az örökzöld növényállomány, ami természetvédelmi szempontból is kiemelten fontos. Biztosítva a tóra való szabad rálátást és a park térérzetének növelését, nagyobb arányú cserjeállomány újul meg, a kivágott faegyedek pótlásra kerülnek.
A 12 hónapos időtartamra tervezett fejlesztés keretén belül a területen új attrakciók és szolgáltatások biztosítják majd a vendégek kényelmét, és hívják fel a figyelmet a térségi látnivalókra – sorolta Papp Gábor. – Történelmi hangulatban épülnek meg az új sétányok, a zenepavilon, a pergola, az ugróiskola és a fotópontok, valamint megújul a szökőkút, a térvilágítás, az öntözőrendszer és a csapadékvíz-elvezetés. Mint elhangzott, a munkavégzés során a sétányon szakaszos lezárásokra kell majd számítani, a felújítás a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház szolgáltatásaiban nem fog zavart okozni.
Horányi Árpád