Muszáj igazodni a megcsappant bevételekhez

Muszáj igazodni a megcsappant bevételekhez

  16 Sep 2020

Soron kívül tartott ülésen hozott döntéseket Hévíz város vezetése a járványveszély okozta gazdálkodási nehézségek megoldására.Az intézkedésekről szóló sajtótájékoztatón Papp Gábor polgármester elmondta, hogy a turizmus csökkenésével közel egymilliárd forint a város vesztesége, ehhez a kiadások mérséklésével alkalmazkodni kell. Ezért működési struktúraváltást szükséges végrehajtani, aminek előkészítése az intézményvezetőkkel való előzetes egyeztetésekkel történt. Az idegenforgalmi adó állami kiegészítésének elmaradásával mintegy 700 millió forint esik ki, mindemellett a turistaforgalom csökkenése mérsékli erőteljesen a bevételeket, s ennek a kedvezőtlen hatása mutatkozik az iparűzés adónemnél is.
Papp Gábor hangsúlyozta, hogy az önkormányzati intézményeknél eddig megtett racionalizálási lépések azt szolgálták, hogy a város biztonságos működése mellett a lehető legtöbb munkahelyet megőrizzék. Ez jelentős arányban eredményes volt, az önkormányzat alkalmazásában álló 350 álláshelyből 24 szűnik meg október 1-jével, valamint 12 betöltetlen státust törölnek. A létszámleépítés összességében a város két iskolája kivételével minden önkormányzati intézményt érint.
A városvezetés a takarékossági intézkedések mellett a bevételi oldalon is keresi a lehetőségeket a gazdasági helyzet javítására. Ebben máris látszik az augusztus 1-jétől visszaállított fizetőparkolás, ami számottevő bevételi forrás lett, ugyanakkor a város rendezettségét tekintve is mutatkozik a kedvező hatása. A polgármester elmondta, hogy a pályázati pénzek felhasználásával folyó beruházások zajlanak. A támogatásokat anyagi önerő igény nélkül nyerte el a város, de egyes építkezéseknél rendeltek hozzá plusz forrásokat, amik most nem állnak rendelkezésre, lobbiznak az állami kiegészítésért. Nagyon fontos szempont, hogy a fejlesztések a veszélyhelyzet elmúltával biztosítsák a város magas szintű vendégfogadó készségét.
Az idei turisztikai eredményekről elhangzott, hogy a vendégéjszakák száma az előző évhez képest időarányosan 45 százalékban teljesült. H. Horváth Orsolya polgármesteri főtanácsadó elmondta, hogy július végéig 347 ezer vendégéjszakát regisztráltak, melyek 32 százaléka a magánszálláshelyeken realizálódott, míg a korábbi évben a részesedési arányuk 12 százalék volt. A jelentős növekedés a jellemző minőségfejlesztés létjogosultságát igazolja. A bel- és külföldi turizmus aránya átrendeződött: az idei év első 7 hónapjában Hévízen 75 százalékban fordultak meg a magyar turisták, 25 százalékuk érkezett más országokból.
H. Á.