MŰSZAK/váltás jubileumi jegyben, Cserszegtomajon

MŰSZAK/váltás jubileumi jegyben, Cserszegtomajon

  10 Jun 2020

Alapításának 10. évfordulóját ünnepli idén a Művészek Szabad Alkotó Közössége (MŰSZAK) Cserszegtomajon meghonosított nyári találkozója.A több művészeti ágat is felölelő kulturális piknik jellegű tábor jubileumát inter­aktív módon rendezik meg a házigazdák: Takács Ferdinánd és felesége, Takács-Szencz Lívia.
– Meglepetésekkel készültünk az idei találkozóra, ezeket a járványügy miatt fel kellett adnunk, ám elhalasztani nem akartuk a programot – így a művészházaspár. – Szerettünk volna megjelentetni egy katalógust az eddigiekről, s egy helyszíni kiállítás rendezését terveztük Basilides Sándor festőművész (1901-1980) munkáiból. Ezek a kiadványkészítés anyagi támogatásának ellehetetlenülése és az élő találkozóról való kényszerű lemondás miatt későbbre maradnak. A műhelymunka viszont technikai segítséggel, interaktív módon a tervezett időben: július 18-tól 25-ig meg lesz tartva.
A mottó nem változik, a sajátosság a térség ihlető közegéből való merítkezés: az alkotóközösség rendre egy Keszthelyhez és vidékéhez, a Balatonhoz kötődő művész életműve előtt tiszteleg. Így volt téma a korábbi években Derkovits Gyula, Egry József, Károly Gyula, Halápy János, Mikus Gyula munkásságának megidézése, de ihlette az alkotókat a helyi Kútbarlang, a természet négy évszaka, s megemlékeztek a Balatoni Múzeum szerepéről is, az intézmény fennállásának 120. évfordulóján. Tavaly Boromisza Tibor (1880-1960) festőművészre emlékeztek, aki 1945-től 1953-ig élt Keszthelyen.
– Az idei kiválasztott pedig Basilides Sándor (1901-1980) – jelentették be Takácsék. – Neves művészcsaládról van szó, melynek sarja, Basilides Bálint, Sándor unokaöccse a kezdetektől visszatérő tagja a művésztelepi csapatunknak. Rajta keresztül vettük fel a kapcsolatot Basilides Sándor lányával, Alizzal, aki ugyancsak örömmel fogadta a megkeresést. A művész Balatonalmádiban festette a legszebb tájképeit. Az emlékezetnek az is aktualitást ad, hogy idén van a halálának 40. évfordulója.
A Takács házaspár a művésztelep technikai körülményeiről szólva elmondta: facebook oldalt hoznak létre, a résztvevők oda küldhetik munkáik fotóit. Akinek arra lehetősége van, videót is feltehet az alkotás menetéről ízelítőül, hogy miként dolgozik a MŰSZAK. A költészeti kategóriában beküldött versekhez Szencz Lívia készít illusztrációkat, mindebből készül majd el a webes záró kiállítás.
– A Keszthelyi Televíziótól ígérvényt kaptunk, hogy a MŰSZAK évtizedes eseményeinek felvételeiből készítenek egy 15 perces kisfilmet. Annak vetítésével együtt tervezzük pótolni azt, amivel most adósok maradunk: a hagyományos akciófestészet megtartásával és a Basilides festmények valamint az idei tábori munkák kiállításának a Balatoni Múzeumban való megrendezésével – mondta még el Takács Ferdinánd és felesége.
Horányi Árpád