Műszaki emlékeket kaptak a gyenesdiási mozimentők

Műszaki emlékeket kaptak a gyenesdiási mozimentők

  17 May 2023

Tovább gyarapodott a gyenesdiási székhelyű Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület mentett műszaki emlékeinek kollekciója, ezúttal Siófok önkormányzata adományozta régi mozijának vetítőgépeit a gyűjtő közösségnek.Az eszközöket a nonprofit szervezet elnöke, Szávics Gyula vette át. A műszaki emlékek különös értékű darabjai lettek a gyűjteménynek, amit egy újonnan létesítendő filmtörténelmi múzeumban kívánnak majd elhelyezni. Siófok önkormányzata az egykori mozi épületét nemrég eladta, a város saját érdekét is szolgálja a régi technika jó kezekbe juttatása: a majdani kiállításon jelölve lesz, hogy azokat anno Siófokon használták.
– Két UM-70-es és egy MEO-4 típusú gépet kaptunk – mondta Szávics Gyula. – Csehszlovák gyártmányúak, a gyakorlat szerint a géppárral váltva vetítették a filmtekercseket, a MEO-4 a híradó levetítésére szolgált. Hiányzó alkatrészelemek miatt sajnos a gépek már nem működőképesek, de mivel alig pár darab lelhető fel belőlük országosan, így is kuriózumok. Nagy jelentőségű ezek megmentése.
A technikai eszközök mentői a helyszíni átadáson találkoztak Garamvölgyi Sándorral, Siófok egykori moziüzemi vezetőjével.
– Együtt nosztalgiáztunk, jóleső volt a visszaemlékezés, a mozimúltba tekintés. Ezeket az érzéseket szeretnénk a majdani múzeumunkkal átadni a látogatóknak. Az intézményt Keszthelyen szeretnénk létrehozni, egyesületünk munkáját a város önkormányzata támogatja – mondta az akció kapcsán Szávics Gyula.
H. Á.