Muzeális zenegépek házában, Gyenesdiáson

Muzeális zenegépek házában, Gyenesdiáson

  05 Apr 2023

Hajdani dolgok becsben megőrzött darabjai messzire képesek utaztatni a gondolatokat, felélesztve a múltat. Egy káprázatos gyűjtemény idézi meg Gyenesdiáson a gépi muzsika hőskorát, a nemrég megnyílt Surbis Verkli Múzeum látnivalóival. A muzeális zenegépek háza a település által kínált látnivalók egyik legújabb gyöngyszeme. A páratlan gazdagságú gyűjtemény a már több mint egy évtizede Gyenesdiásra költözött svájci házaspár: Hansjörg Surber és felesége, Irina asszony tulajdona. A letelepedésüket követően Keszthelyen nyitottak múzeumot, a több mint 600 darabos zenegép kollekciót tavaly az otthonuk szomszédságába költöztették.
A muzeális gyűjtemény hangszerei az eredeti módon működőképesek, megszólaltatásuk a múltba lendíti az idő kerekét. A zenét hallva a rohanó idő a lélekben lelassul, különös atmoszférát teremtve egy másik korba viszi a látogatót. Az agg darabok évszázadnyit fiatalítanak a környezeten.
A házaspár nem csak őrzi az eszközöket, azok korabeli szórakoztató hangulatának megidézése is fontos számukra. Hansjörg Surber nevéhez fűződik a már hagyománnyá vált Keszthelyi Nemzetközi Verklifesztivál, sok visszatérő, s évről évre újonnan bekapcsolódó résztvevővel. A múzeum létével Gyenesdiás joggal számíthat arra, hogy a kiállítóhely is ugyanúgy lesz képes továbbvinni és erősíteni a település, a régió jó hírét, mint a zenegépek hagyományos keszthelyi ünnepe: a Verklifesztivál.
A gyenesdiásiak a minap büszkeséggel mutatták meg a múzeumot az ausztriai Gaal testvértelepülésről érkezett küldöttségének. H. Á.