Strandoljunk, fürdőzzünk biztonságosan

Strandoljunk, fürdőzzünk biztonságosan

  23 Jun 2021

Legjobb nyári időtöltés a strandolás, ám nem szabad megfeledkezni a veszélyhelyzetekről, arról, hogy a felelőtlen viselkedés milyen baleseteket, tragédiákat okozhat.A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a megelőzést tanácsokkal is segíti, amikre oda kell figyelni. Közismert ugyan, hogy felhevült testtel nem szabad a vízbe menni, mégis olykor figyelmen kívül marad ez, aminek a következménye lehet a hirtelen szívhalál. Sporteszközökről vízbe ugrani életveszélyes! Gyermeket sohasem szabad felügyelet nélkül a vízbe engedni, ezt a felfújható biztonsági eszközök sem helyettesíthetik. Aki nem tud jól úszni, ne menjen derékig érő víznél mélyebbre strandeszközzel se, de így is viseljen mentőmellényt. Kiadós reggeli, vagy ebéd után legalább két óráig ne menjünk a vízbe. Alkohol hatása alatt fokozottan veszélyes a fürdőzés: nagyon sok vízibaleset történik emiatt, az ittasság a vízbefulladásos esetek felénél okozati tényező.
Elsőfokú viharjelzés esetén – amikor a viharjelző lámpa percenként 45-öt villan -, kizárólag a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a fény 90-szer villan fel egy perc alatt, ilyenkor tilos bemenni a vízbe. Ha az ember fázik a vízben, azonnal ki kell jönnie.
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának legfontosabb feladata a balesetek megelőzése, ezért senki ne vegye zokon, ha a mentők megkérik, hogy tartsa be a biztonságos fürdőzés szabályait. Aki bizonytalan abban, hogy milyen veszélyei vannak a strandolásnak, beszélgessen erről vízimentőkkel. A Balatonnál üdülők töltsék le a Balatonhelp applikációt, így egy gombnyomással riaszthatók a vízimentők, életmentő lehet a Balatonnál a telefonos segélyhívószám:  +36 30 383 8383 használata is.