Törőcsik Mari keszthelyi emléke – A tizenharmadik előadás, immáron odaát

Törőcsik Mari keszthelyi emléke – A tizenharmadik előadás, immáron odaát

  21 Apr 2021

Egy évtizede annak, hogy Keszthely színház­szerető közönsége Törőcsik Marit a legjelentősebb alakításai között számon tartott színpadi szerepében láthatta.A Helikon Kasélymúzeum parkjában hagyományos Keszthelyi Nyári Játékok XII. évadján főszereplésével mutatta be a budapesti Centrál Színház
Stephen Sondheim Egy nyári éj mosolya című musicaljét. Csak rajta múlt, hogy ez a darab műsorra kerülhetett a városban…
– Megőrjít ember! Öreg vagyok, beteg vagyok, értse meg – mesélte anno a premier után, hogy eleinte mennyire ellenállt Puskás Tamás rendező többszöri felkérésének is.
Majd mégicsak sikerült tőle kicsikarni az igen választ.
– Átgondoltam: olyan helyeken ment a darab és olyan hírességek játszották a kínált szerepet, hogy ezek hatására egy hiú gazemberként végül igent mondtam – vallotta be a döntés okát a művésznő.
De ismerhette is Puskás eltökéltségét, hírét arról, hogy ha a kiszemelt művészt nem tudja megnyerni a neki szánt szerepre, akkor inkább nem is tűzi műsorra azt a darabot.
– Nem szeretem a premiereket – jegyezte meg a nagysikerű bemutatót követő beszélgetésünkön. – Legalább 10-12 előadást meg kell érni, hogy egy alakítás kiforrott, tökéletes legyen, addig sohasem az igazi.
Jól érezhetően csupán ez az, ami nem jött át a darabon. Mert Törőcsik Mari művészet iránti alázata mindig elfújta azt az első tucatnyi előadást. Most pedig már „odaát” is a tizenharmadikkal folytatódik az új szerep. Bennünk pedig tovább él a múlhatatlan emlék, amit a színésznő ránk hagyott.
Horányi Árpád