Turisztikai aktualitások és válságkezelés Hévízen

Turisztikai aktualitások és válságkezelés Hévízen

  04 May 2020

Papp Gábor, Hévíz város polgármestere és H. Horváth Orsolya önkormányzati főtanácsadó a koronavírus okozta válsághelyzetből való kilábalás lépéseiről tartott sajtótájékoztatón tett több bejelentést.– Hévíz a turizmusból él, ezt átérzik a helyiek. Fegyelmezett a lakosság a hozott intézkedések betartását illetően, bízva ezek mielőbb kedvező hatásában. Az emberek védelmét célzó rendelkezések mellett a gazdaság életben tartásáért a szolgáltatókkal való egyeztetések során születtek döntések – mondta el az utóbbi hetek önkormányzati munkájáról a sajtó képviselői körében Papp Gábor polgármester. Hangsúlyozta továbbá: – Bízunk, hogy az utóbbi évtizedes önkormányzati munka teremtett olyan alapot, aminek segítségével túl tudunk jutni a jelen súlyos problémáin, amik a számításaink szerint az idei év szintjén mintegy másfél milliárd forint kiesést vetítenek előre.
A veszteség ellensúlyozását segíti az önkormányzat Hotel Aquamarint működtető cégének eladásából származó bevétel, mindemellett az ott folyó felújítási költség, a mintegy 70 dolgozó munkahelyének vállalt megtartása nem a város kasszáját terheli. A fürdőváros a jelenleg is tartó fejlesztő munkákkal, a város virágosításával, tisztaságának, rendezettségének fenntartásával is hangsúlyozza a turistáknak szóló aktuális jelmondatát: „Hévíz megvár!”
– Mindennapos tevékenységünkkel készülünk a vendégforgalom újjáéledésének lehetőségére – mondta a városvezető. – Bízunk, hogy a belföldi vendégforgalom június végére, július közepére beindul, folyamatosan megy végbe a talpra állás. Mindenkitől kérjük a lojalitást, a közösségben való gondolkodást. A pályázatokkal támogatott beruházások haladnak, folyik a parkolási rendszer átalakítása, az önerős fejlesztések egy részét kell átstruktúrálnunk. Készülünk az elmaradt programok későbbi időpontokban való megtartására, a vendégeknek nem kell lemondaniuk a Hévízen megszokott rendezvényekről.
Papp Gábor beszélt az idegenforgalmi adóval kapcsolatos kormányzati rendelkezésről, miszerint idén április 22-től az év végéig a vendégeknek nem kell üdülőhelyi díjat fizetniük. A vendégéjszakákról azonban a nyilvántartás vezetése, s a határidők szerinti bevallás továbbra is szükséges, annak alapján a központi költségvetésből finanszírozza az állam az elmaradt adóbevételt. A határnapig esedékes, beszedett idegenforgalmi adót május 15-ig kell bevallani és fizetni a korábbi gyakorlatnak megfelelően, változatlan rendben.
H. Horváth Orsolya beszélt arról, hogy a szobakiadók immár 5 éve tartó szálláshely fejlesztő pályázati lehetőségét az eddigi módon biztosítja az önkormányzat. Az előző évben befizetett idegenforgalmi adó 50 százaléka igényelhető, április végéig megkötik a támogatási szerződéseket. Az idei válságos helyzetből adódóan a pályázható pénzalap a következő esztendőben is a mostani bázist jelentő 2019-es évi befizetések összege szerint lesz majd megállapítva.