A vadászati kultúra trófeái

A vadászati kultúra trófeái

  16 Sep 2020

Hagyományosan a Festetics Trófeaszemlével együtt tartotta meg a vadászati kultúra ünnepét a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum a vadászati kiállítóhelyén.A rendezvényre immáron kilencedik alkalommal került sor számos programmal, nem csak a szakma képviselőinek szólóan.
– Fontosnak tartjuk, hogy a vadászati múzeum több legyen, mint egy kiállítás – mondta a vezetői hitvallásról a megnyitó ünnepségen házigazdaként Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke, hozzátéve, hogy e szándéknak rendezvényekkel, fejlesztésekkel igyekszik megfelelni az intézmény. – A Festetics Trófeaszemle az immáron évtizedes jubileumához való közeledésével jó kezdeményezést igazol, színvonalát tovább emeli, hogy részévé vált a Vadászi Kulturális Egyesület évenként meghirdetett képzőművészeti pályázatára készített művek kiállítása.
A fejlesztésekről szólva Pálinkás Róbert beszélt a kiállítótér folyamatban lévő bővítéséről, az újonnan kialakított helyen jelenleg belsőépítészeti munkák folynak. A múzeum már készül a 2021-ben megrendezésre kerülő Vadászati Világkiállítás vidéki programjaihoz való csatlakozásra, a keszthelyi múzeum kiemelt térségi helyszín lesz.
A rendezvényt megnyitó beszédében Bors Richárd, a világkiállítást szervező iroda szakmai igazgatója utalt arra, hogy már az első alkalommal megtartott Festetics Trófeaszemle országos jelentőségű volt, a Magyarországon 1971-ben rendezett Vadászati Világkiállítás óta a szakma legnagyobb rendezvényeként vált ismertté.
Az eseményen ugyancsak tradicionálisan, ezúttal került sor a Festetics Kulturális Örökség-díj átadására, amit idén dr. Faragó Sándor professzor, a Nyugat-magyarországi Egyetem nyugalmazott rektora kapott. A kitüntetést Pálinkás Róbert és a díjat alapító Lakatos Ferenc adta át.
A Vadászi Kulturális Egyesület pályázatára idén 28 alkotó küldött összesen 63 képzőművészeti munkát, 55 művet állítottak ki a múzeumban. Szabad téren mintegy 100 trófeát tekinthettek meg az érdeklődők, látványos része volt a napnak a solymász és agárfuttató bemutató. A múzeumi kiállítást szakmai tárlatvezetéssel tekinthették meg a látogatók.
H. Á.