Amaretto kreáció a Balaton Fagyija

Amaretto kreáció a Balaton Fagyija

  01 Jun 2023

A Balatoni Turizmus Szövetség idén immáron tizedik alkalommal rendezte meg a tavaszi Nyitott Balaton kampány keretében a Balaton Fagyija cím elnyeréséért indított versenyt. A jubiláló választásra Gyenesdiáson került sor. A Bringatanya Fagyizó, Somogyi Fagylaltműhely adott otthont, az esemény háziasszonya Somogyi Renáta, a műhely fagylaltkészítője, a 2023. évi Fagylalt Európa Bajnokság magyar csapatának a vezetője volt.
Az idei versenyre 12 fagylaltozó hely illetve cukrászda összesen 20 kreációval nevezett, a mesterek a helyszínen készítették a hideg édességeket. Erdélyi Balázs, a magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökletével lezajlott zsűrizést követően került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre. Győztesként a balatonalmádi Amaretto Fagyizó Balatoni tövises mangó sorbet fagylaltját, Varga Tamás gyümölcsös kreációját hirdették ki.
A zsűriben is részt vevő Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, a verseny szervezője elmondta, hogy a minősítést évek óta élénk figyelem kíséri. Már a kezdet óta szinte igazi turista zarándokhellyé váltak a nyertes fagylaltozó helyek.
– A fagyi olyan aktív turisztikai termék, amely jól illeszkedik a többévszakos Balaton programjaihoz – hangsúlyozta Fekete Tamás, kiemelve: – A Balaton Fagyija verseny azért is fontos, mert kiváló szakmai fórumot és találkozási lehetőséget is teremt a cukrászok számára.
A vendégkör és a szakmai képviselet közti diskurzuson felmerül, hogy illethető-e a Balaton fagylaltos nagyhatalomnak, lehet-e mondani, hogy a turisták akár 50 kilométert is hajlandók utazni egy jó fagylaltozásért. Szóba került, hogy a nyertes fagylalt iránti igény 5-15 százalékkal is növekedhet, s gondolatokat cseréltek arról is, hogy kell-e egyre több „mentes” fagylalt, mivel növekszik a különféle összetevőkre érzékenyek száma.
A szervezők a Balaton Fagyijának megválasztott fagylalt receptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik. Így a Balaton régió bármely cukrászdája és fagylaltozója elkészítheti a nyertes fagylaltot, amelynek köszönhetően az biztos, hogy a régió klasszikus és hagyományos, jó minőségű kézműves fagylaltjai még nagyobb népszerűségre tehetnek szert.
H. Á.