Arany Érdemkereszt a keszthelyi ipar képviseletéért

Arany Érdemkereszt a keszthelyi ipar képviseletéért

  06 Apr 2022

Március 15-e ünnepe alkalmával a Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést adományozta Áder János köztársasági elnök Nádler Józsefnek, a Keszthelyi Ipartestület elnökének.A rangos elismerést a Pesti Vigadóban rendezett ünnepségen adta át Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Nádler József tősgyökeres keszthelyi kötődésű, szakmai tanulmányait követően több mint 50 éve az iparos társadalomhoz tartozik, rádió és televízió műszerészként. A kitüntetésre Zala megyében és Keszthelyen, valamint a város térségében évtizedeken át végzett példamutató szakmabeli és társadalmi tevékenységével érdemesült. Az iparos szervezetek több szintjén lát el feladatokat, elnöki funkciót tölt be az Ipartestületek Zala Megyei Szövetsége élén is, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnökségi tagja. Szerepe van a szakmatörténelem őrzésében, saját gyűjteményéből városában létrehozta a Rádió és Televízió Múzeumot.
Pályaválasztása 1964-re datálódik, akkor nyert felvételt az esztergomi Műszeripari Technikumba. Az iskola elvégzése után lett ipari tanuló Tapolcán, ahol a rádió és televízió műszerész képesítést szerezte.
– Munkám kezdettől fogva a kisiparhoz kötődik – említette életútjáról Nádler József. – Kezdetben szövetkezeti tagként dolgoztam, majd a magánszektorban. Városom iparos közösségének 1975-től vagyok tagja, 2008-ban választottak elnökké. Idén éppen egy évtizede, hogy megyei elnökként is tevékenykedek, s tagként részt veszek az IPOSZ elnökség munkájában.
A Keszthelyi Ipartestület élete történelmileg is része a városnak, 137 éves múltra tekint vissza, mintegy száz tagja van.
– Tiszteljük és megéljük a tradíciókat, a szakmában pedig lépést tartunk a jelen kihívásaival – summázott az elnök. – Mit jelent ez? Tagi és családi körben szervezünk rendezvényeket, a városban széles körrel tartunk kapcsolatot, deklarált együttműködés szerint vannak közös dolgaink az önkormányzattal, a Vállalkozók Klubjával, az iparkamarai képviselettel és az Asbóth Sándor szakképző iskolával. Amit pedig az említett mai kihívásokkal szemben nyújtani tudunk, arra friss példa egy minapi rendezvény is: IPOSZ szervezésű 3 napos képzési programra került sor a székházunkban, a digitalizáció építőiparban való alkalmazhatóságának témakörében.
A létrehozott Rádió és Televízió Múzeum szakmabeli hőskort idéző látnivalóiról pedig a következőket mondta el Nádler József:
– Voltak készülékek, amiket javíthatóság híján nem tudtam átvenni, ezért a tulajdonosok inkább itt hagyták a műhelyben. Kiállítottam a darabokat, aztán akik látták, mint gyűjtőnek többen felajánlották a még működőképes, de már nem használt készülékeiket. Így jött össze vagy 1200 rádió, tv, gramofon és egyebek. Mellettük számos korabeli dokumentumot is őrzök, 1926-tól
kezdve fellelhető műszaki leírásokat.
A kiállításnak az önkormányzat a belvárosban, a Kossuth és a Georgikon utca sarkán biztosított helyet hosszú távra. A múzeum nyáridőben mindennap látogatható, szezonidőn kívül telefon egyeztetés szerint tekinthető meg.
H. Á.