Életmentés egy keszthelyi vasúti átjáróban

Életmentés egy keszthelyi vasúti átjáróban

  14 Feb 2024

Vonatbalesetet előzött meg, s így életet mentett Keszthelyen a Halászcsárdánál lévő vasúti átjáróban egy helybeli férfi.Az esettel kapcsolatos megkeresésünkre a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság képviseletében Sznopek Veronika őrnagy, sajtószóvivő adott információt válaszlevélben. Mint közölte: 2024. február 1-jén délelőtt értesítette a rendőrséget egy 44 éves helyi férfi arról, hogy Keszthelyen, a Csárda utca mellett lévő vasúti sínről lehúzott egy személyt, aki végezni akart magával. A bejelentő a közeli vendéglátóhelyre kísérte a 31 éves elkeseredett fiatalembert és mentőt hívott hozzá, akik kórházba szállították. A mentőknél való érdeklődésünkre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője az alábbi közleményt juttatta el válaszul a szerkesztőségünkbe: „A jelzett helyszínről a megadott időben egy férfit szállítottunk vizsgálat, ellátás céljából kórházba.”
Mint megtudtuk, a tragédia elkerülése a Halászcsárda egyik dolgozójának, P. Krisztiánnak köszönhető, aki a rendőrségi leiratban fentebb szereplő módon életet mentett. Őt a munkahelyén személyesen kerestük fel, a baj észlelésének és a tragédia elhárításának részleteiről azonban nem kívánt nyilatkozni. Szemtanúként a látottakat neve mellőzését kérve mondta el egy hölgy, aki ugyancsak a Halászcsárdában dolgozik:
– Munkába jöttem kocsival, a vasúti átjárón túli parkolóban álltam le. Ez idő alatt a sorompó tilos jelzésre váltott. Majd halottam, hogy az érkező vonat dudál, fékez. Azt láttam, hogy a gyalogosátkelő korlátrendszernél a sínek felőli oldalon áll egy fiatalember, Krisztián meg már rohan oda. Elrántotta a férfit a szerelvény elől, ami csak jóval messzebb, de még látótávolságban tudott megállni. Miután a vezető meggyőződött, hogy nem történt gázolás, a vonat folytatta útját a keszthelyi vasútállomás felé.
Megkerestük az ügyben Szita Gábort, a Halászcsárda tulajdonosát. Mint mondta, a történtek idején nem volt jelen, az esetről azt követően tájékoztatták. – Krisztián rendkívül jó munkaerőnk, figyelmes a környezetére, segítőkész és nagyon szerény ember. Tőle tudom, hogy nem sokkal az esetet megelőzően a munkába jövet már gyanút keltett benne a síneknél meglátott fiatalember viselkedése. Rosszat sejtve, telefonján megnézte, hogy mikor halad arra vonat. Nem sok idő volt vissza, figyelte a férfit, s amikor már egyértelmű lett a vészhelyzet, időben cselekedett. Bátorságának is kiemelkedő példáját mutatta az életmentő tettével.
H. Á.