Helikoni találkozások ünnepére készül Keszthely

Helikoni találkozások ünnepére készül Keszthely

  13 Apr 2023

Rendhagyó Helikoni Ünnepségek színesítik idén Keszthely eseményeit, az alkalmi programra a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa jegyében, annak támogatásával kerül sor.Az április 28-30. között tartó rendezvény a helyi kultúrtörténelem hagyományaira fókuszál, amint azt Manninger Jenő, a város polgármestere, Stadler Tímea Kinga, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója és Siszler Katalin, a Helikoni Ünnepségek Alapítványa elnöke sajtótájékoztatón jelentette be. Hangsúlyozták, hogy a dunántúli középiskolás diákifjúság kétévenkénti seregszemléi a tradíciók fényében folytatódnak. Az idei rendezvény nem a versengésről fog szólni, hanem a hagyományról.
A „Helikon 2023 – A találkozások ünnepe” egy különleges rendezvény lesz, melynek célja a helikoni érzés elmélyítése, közvetített kultúrájának hangsúlyozása, közös vonást jelentő magas színvonalú szórakozás nyújtásával. Akik ezt biztosítják: a korábbi évek, évtizedek Helikonjain szerepelt, azóta ismertté vált művészek, a helikoni zsűrikben helyet foglaló szakemberek, alkotók és a hozzájuk köthető művészeti csoportok. Helyi alkotóközösségek, hobbi és profi együttesek is bemutatkoznak. A rendezvény visszatekintés és múltidézés is lesz egyben, felelevenítve 200 év helikoni történeteit és meghatározó személyiségeit.
A nyitónapon több helyszínen, több művészeti kategóriában lehet majd részt venni alkotóműhelyek programjain, ahol az elmúlt évek zsűritagjai, kiemelkedő helyezést elért helikonosai vezetnek foglalkozásokat, köztük: a gyenesdiási Fodor Mátyás a Fölszállott a Páva tehetségkutató nyertese, Seleljo Erzsébet szaxofonművész, Eckhardt Gábor zongoraművész, Bakó Gábor koreográfus, tánctanár. A Balaton Színházban gálaesten mutatkoznak be a tavalyi Helikoni Ünnepségek kiválóságai, s Helikoni Relikviák címmel kiállítás nyílik. A Fő téri színpadon az elmúlt évek zenés, táncos tehetségei, a Kávészünet Zenekar, a Helikoni Ünnepségek kiemelkedő díjazottja, Tóth Gabi szórakoztatja majd a közönséget, soraikban diákokat és mára felnőtté vált volt helikonosokat. A záró események Balaton-parti hangulattal a Városi Strand melletti zenepavilonnál zajlanak folklór műfajban.
H. Á.