Milliárdon felüli támogatás a szobakiadóknak

Milliárdon felüli támogatás a szobakiadóknak

  04 Jun 2020

A hévízi magánszállásadók szolgáltatás minőségjavító céllal 1,3 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a Kisfaludy-program részeként meghirdetett pályázaton való részvétellel.A támogatási lehetőségekről és a turizmus újraindulásáról Papp Gábor polgármester és H. Horváth Orsolya önkormányzati főtanácsadó tartott sajtótájékoztatót. A városvezető elmondta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pályázati lehetőségével a városban lévő közel 1400 kiadó szoba, így 3000-nél több férőhely újulhat meg idén. Szobánként egymillió forintot lehet megcélozni, összesen 8 szobáig.
Mint elhangzott, az országosan rendelkezésre álló alap nagyságrendje, a pályázat igen egyszerű és nagyon rövid időt igénylő menete a támogatás könnyű elérhetőségét teszi lehetővé. Július 4 – 15-e közötti időben lehet a pályázatokat benyújtani, önrész igény nincs, a fejlesztés előfinanszírozott. A megvalósítást az év végéig kell befejezni, s addig kell elszámolni az elnyert összeg felhasználásával.
– A pályázat elkészítéséhez ingyenesen segítséget nyújtanak a hévízi Tourinform Iroda dolgozói, akik erre az MTÜ által kaptak kiképzést, valamint rendelkezésre állnak az önkormányzat munkatársai is – hangsúlyozta Papp Gábor, hozzátéve, hogy így szükségtelen és felesleges külön pályázatírót megbízni, ami plusz kiadást jelentene, s a támogatásban nem számolható el. A tanácsadást környező települések pályázói is igénybe vehetik.
H. Horváth Orsolya beszélt arról, hogy a szobakiadók kö­rében az önkormányzat által 5 éve elindított minőségfejlesztő pályázattal idén elnyert összegek már a felhasználás folyamatában vannak, a Kisfaludy-programmal egymásra lehet építeni a tervek megvalósítását, mindez hosszú távra való készülődést tesz lehetővé. A főtanácsadó megemlítette, hogy az önkormányzati pályázati rendszerrel kellő pályázói tapasztalatot is szereztek már a hévízi szállásadók, ez a gyakorlat is fontos lehet a Kisfaludy-programon való részvételben. A szobakiadók szerepét hangsúlyozta azzal, hogy a veszélyhelyzet utáni enyhítésekre ők reagáltak elsőként. Emellett sorra nyílnak meg a város szállodái is, több hotel nagyobb felújításba kezdett a veszélyhelyzet kihirdetése után, ők ezek befejezésekor, júniusban tudnak vendéget fogadni, de szállást foglalni már mindenütt lehet.
Elhangzott továbbá, hogy a szállodák minőségi felújításaiban is segítséget nyújt a kormány, Hévízen öt szálloda felújítására és egy új szálloda építésére összesen mintegy 10 milliárd forintot nyertek el a pályázók. A Tófürdő főbejárata megújulva nyitott a napokban, ezzel egyidejűleg az önkormányzat és a reumakórház együttműködésével bejárható lett a Schulhof sétány keleti ága. Mivel a gyógyintézményben még látogatási tilalom van, a kórház épületei felőli oldalon a távolságtartás kordonokkal biztosított, melyek újabb rendelkezésig állnak a sétányon. Az épített környezet történelmi hangulatának miliőjében a virágzó növények pompáját már megcsodálhatják a Hévízre látogatók, s készül már a város több szabadtéri rendezvény indítására.
H. Á.