Ölelték a múzsák a Keszthelyre sereglett ifjúságot

Ölelték a múzsák a Keszthelyre sereglett ifjúságot

  27 Apr 2022

Újra betöltötte Keszthelyt a helikoni hangulat, 3 napra a városba sereglett a Dunántúl művészetteremtő középiskolás diákifjúsága.A hagyományosan kétévenként sorra kerülő Helikoni Ünnepségek 2020-ban esedékes programja a járványhelyzet miatt elmaradt, így most négy esztendő után érkeztek ismét a fiatalok. A fogadásukra díszbe öltözött várost átjárta az ünnepélyesség hangulata. A rendezvény több mint 200 éve kötődik Keszthelyhez, erre emlékeztek a megnyitón az eredeti helyszínen, a Helikon Kastélymúzeum parkjában. Köszöntőt mondott Pálinkás Róbert, a múzeum igazgatója, a résztvevők megkoszorúzták a művészet ünnepét 1817-ben megteremtő gróf Festetics György szobrát, majd a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar menetzenéjével vonultak a Helikon parkba, a rendezvény névadó emlékművéhez. A város képviseletében Nagy Bálint polgármester méltatta az eseményt, kiemelve, hogy a helikoni találkozó olyan kulturális örökség és rang, amit házigazdái és szereplői nem csak őriznek és továbbvisznek, hanem igyekeznek folyamatosan gazdagítani is.
A nemesi család részéről a Bécsben élő dr. Festetics György köszönetet mondott a városnak, a szereplő diákoknak, felkészítő tanáraiknak a kulturális hagyaték éltetéséért, majd fellobbantotta a helikoni lángot, mely szimbolikus fénye a programnak. A városvezetés képviselete a parkban emlékfát ültetett, majd a neves helikoni költőnő, Dukai Takács Judit emlékkövénél a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja koszorúzott.
A 3 napos nagyszabású rendezvény ezúttal is a tradíciók szerinti forgatagával megjelent az egész város arculatán, Keszthelyt betöltötte a helikoni hangulat. Nívós produkciók igazolták, hogy a Helikoni Ünnepségekkel hordozott kultúra 4 év után sem veszített fényéből, visszahozta, ami hiányzott. Mintegy száz küldő intézmény képviseletében kétezernél is több fiatal lépett zsűri és közönség elé. Szóló számok, kis- és nagyegyüttesek, művészeti ágakon belüli különféle csoportosítások szerint összesen 20 kategóriában folyt a vetélkedés, 6 helyszínen közel 400 élő produkció került színre. Mindemellett történt a mozgókép és multimédia, képzőművészeti, valamint irodalmi alkotások bemutatója. A helikoni múzsák ölelték a Keszthelyre sereglett ifjúságot. A kórusok gáláján a Balatoni Múzeumban monumentális összkari előadással szólalt meg Kodály Zoltán – Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz című műve, Kertész Attila, Liszt-díjas karnagy vezényletével.
Számos versenyen kívüli produkció pezsdítette a belváros életét Miénk itt a tér, Tiéd a színpad címmel, slam poetry-vel szabadtéren, sátrak alatt. A zárónapon a bemutató helyszíneken zajlottak az értékelések, majd a fődíjasok gálájára a Csány-Szendrey iskola Fodor utcai sportcsarnokában került sor. A rendező Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatóhelyettese, Osvald Bálint által vezetett gálaműsoron a legkiemelkedőbb produkciókból láthatott a közönség kiváló műsorszerkesztésű válogatást, s itt került sor a fő- és különdíjak átadására is. A házigazda Keszthely város díját a több kategóriában is szerepelt Kurusta Sára, a Vajda János Gimnázium diákja vehette át. A győztes iskola, elnyerve a Helikoni Ünnepségek Kupát a legtöbb kategóriában legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó diákjainak köszönhetően a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma lett.
Horányi Árpád