Pazar húsvéti dekoráció díszíti Kéthely faluközpontját

Pazar húsvéti dekoráció díszíti Kéthely faluközpontját

  27 Mar 2024

Kéthely településen tízesztendős hagyomány annak a nagyszabású húsvéti dekorációnak az elkészítése, ami ma már országos hírű.A községben első alkalommal 2015-ben készítettek tojásfát, a helybeliek összefogásával már akkor ezernél is több tojással díszítették fel. Majd kerültek óriás festett tojások a fa köré, aztán sarkallta a faluközösséget, hogy legalább annyi tojás kerüljön a fára ahányan Kéthelyen laknak. Akkor 2282 fő volt a lélekszám, de ezt is jóval meghaladó, a nagy lelkesedésnek köszönhetően 2500-nál is több tojás került a fára.
A mennyiség később pedig megszámlálhatatlan lett, a látogatók is hozták, hozzák a tojásokat, gyarapítják a díszítést. Megannyi ötlet növelte tovább a látnivalókat, évről évre vannak új ékítő, az ünnep fényét tovább növelő dekorációs elemek. Készült óriás szalmanyúl, kosárban ülő kotlóstyúk, fanyulak keretezik az összképet, lehet sétálni tojásokkal díszített lugasban, s érkezett egy fűzöld Trabant is, nagy tojással a tetőcsomagtartóján.
A látvány dísze a faluközpontnak, ami sok-sok vendég által keresett hely a húsvéti ünnepkörben, a látogatása olyan programot jelent, ami igazi ünnepi hangulatú feltöltődést kínál. Sugározza azt a közösségi összetartást, szeretetet is, aminek érzésével a dekorációkat elkészítették az alkotóik. Vendégváró, vendégszerető összefogás eredményeként adja Kéthely a gyönyörködés élményét.
Horányi Árpád