Prolongált tárlat

Prolongált tárlat

  06 Mar 2024

Március végéig meghosszabbította a vállusi summás múltat megidéző időszakos tárlatát a keszthelyi Balatoni Múzeum.A néprajzi kiállítás még 2022-ben nyílt meg a Múzeumok Éjszakája program keretében. Az intézmény a Magyar Géniusz pályázaton nyert támogatás segítségével hozta létre a bemutatót. Tárgyakkal, dokumentumokkal, inter­aktív eszközökkel az 1960-as években a zalai Vállus településen dr. Petánovics Katalin néprajzkutató által gyűjtött, s maradandóvá tett szellemi érték kelt életre.
A kiállítás „Igaz vót ám!” címmel tárja a látogatók elé azt a múltat, ami a vállusi summás asszony, Benke Jenőné Teri néni meséin keresztül jelenik meg. A zalai faluból eredő mesevilág 3 teremben, a summás élet eszközeitől a sötét erdő rejtelmein át a Fekete király váráig viszi a látogatót. Németh Péter, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a kialakított környezetben számos múzeumpedagógiai programot tartottak, a látnivalók iránt minden korosztály nagy érdeklődése nyilvánult meg, az eredetileg tavalyi év végére tervezett zárást ezért is odázták el három hónappal.
A meséken keresztül idézett summásélet a múltból eredő történetekkel és azok miliőjével különleges élményt nyújt. Címe, az „Igaz vót ám!” bizonyító és hívó jelentést is hordoz, a kiállítás pedig módot ad, hogy „aki nem hiszi, járjon utána.”
H. Á.