Szezonra hangolt a Zalai Balaton-part zenélő ifjúság

Szezonra hangolt a Zalai Balaton-part zenélő ifjúság

  04 May 2022

A napokban lezajlott keszthelyi Helikoni Ünnepségeken való részvétellel kezdte meg tavaszi-nyári fellépés sorozatát a vonyarcvashegyi székhelyű Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar.Az együttes a monstre kulturális program megnyitóján hangolt a műélvezetre azzal a nívóval, ami a Helikoni Ünnepségekre a kezdetektől fogva jellemző. Kifejezésre jutott ez városszerte a menetzenéjükkel, aminek kíséreteként vonultak a szereplők és az őket fogadók a Helikon Kastélymúzeumtól a Helikon parkba, a rendezvény névadó emlékművéhez. Az együttes tagjai közül többen szólószámmal és kisegyüttes formációban megmérettettek a művészeti vetélkedőn, élvonalbeli produkciókat nyújtottak. Kiss Tamás karnagy elmondta, hogy Varga Sára fuvola-, Gárdos Balázs pedig tubajátékkal szerzett aranyérmet. A vadászkürtösök kvintettje Grafl Maja, Koma Nikol, Kálmán Donát, Merekva Gusztáv és Merekva Máté összetétellel ezüstérmes lett.
A helikoni eseményeket követően közreműködött a zenekar Keszthely balatoni évadnyitóján, ettől kezdve pedig sorra jelen lesznek a nyári fesztiváli szezon programjain.
– Május végén Vonyarcvashegyen a gyermeknapi rendezvénnyel egybekötött strandszezon megnyitóján szerepelünk, pünkösdkor Balatongyörökön lépünk fel, s az ünnepkörben Zalaszent­gróton sorra kerülő régiós zenei fesztiválon veszünk részt – kezdte a felsorolást Kiss Tamás. – Társegyüttesek korábbi nálunk tett látogatásait is viszonozzuk, ilyen lesz az említett zalaszentgróti szereplés is, majd egy soproni fesztiváli viszont meghívásnak teszünk eleget június 18-19-én. Ott leszünk a gyenesdiási Keszegfesztiválon, Vonyarcvashegy sörös, majd boros és halásznapi eseményein, továbbá Balatongyörökön a bornapokon. Nyár derekán, július 16-án a zánkai borfesztiválon adunk koncertet ugyancsak immáron évtizedes hagyomány szerint, s szokott módon szerepelünk a Zalai Borcégér keszthelyi nyitóünnepségén.
Kiss Tamás hozzátette, hogy tovább sűríti a nyári zenei munkát a vonyarcvashegyi Boros Forgatag idején sorra kerülő térségi fúvószenekari találkozó, ahol több társegyüttest fogadnak. Idén is megtartják a saját körű néhány napos zenekari tábort, mely során frissítik a repertoárt.
– A tábor egy könnyed, de nagyon fontos program – hangsúlyozta a karnagy. Megemlítette, hogy a zenei munkájuknak az együttes 40 tagja mellett aktív részese a kizárólag általános iskolásokból álló 35 fős utánpótlás csapat.
Horányi Árpád