Színes, beszédes élet-kép pillanatok

Színes, beszédes élet-kép pillanatok

  22 Nov 2023

A művészeti ágak nem egymástól függetlenül léteznek, csupán a kifejezésmódok különböznek egymástól. A művek, legyen az kép, zene, irodalmi alkotás vagy más egyéb látvánnyal, hanggal, írással szólítják meg a nézőt, a hallgatót, az olvasót, a mondandó közvetítésének szándékával. A tartalom a művészetek fajai szerinti nyelvén jut el a közönséghez. Társművészetek találkozása érzékeltette ezt azon a minap Vonyarcvashegyen megnyílt kiállításon, ahol Endrődi Rebeka énekes előadása Gertner Vilmos gitárkíséretével a látogatókat ráhangolta – átutaztatta – Horváth Csongor Gergő képzőművész rajzainak, festményeinek kiállítására.
Dallamok repertoárja kalauzolta el a tárlat látnivalóihoz a résztvevőket a hangokkal, amiknek ugyanúgy létezik színe, karaktere, lágysága, markáns erővonala, mint a festéknek, az ecsetvonásoknak, a képi formáknak. Horváth Csongor Gergő munkái sokoldalú témaválasztáson keresztül könnyen érthető ábrázolásmóddal nyújtanak műélvezetet. A színekkel, formákkal minden műve olyan sajátosságot hordoz, ami más kezek nyomával nem téveszthető össze.
A látnivalókat a műsoros megnyitó ünnepségen ­Balázsy Mária Éva újságíró ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, s beszélt a művész pályájáról is. A keszthelyi születésű művész, alig túl a 40-es évein, szinte már összeszámlálhatatlanul sok kiállításon szerepelt Magyarországon, a határokon túl egyéni kiállítást rendezve eljutott Dél-Koreába és Japánba is. A budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2006-ban szerzett diplomát, honi tanulmányaival párhuzamosan a nürnbergi akadémián volt Erasmus ösztöndíjas. Majd képzőművész-tanár szakos mesterképzésen másoddiplomát szerzett. Az alkotó munkához hasonlóan fontos számára a tanítás, a tehetséggondozás.
Vonyarcvashegyi tárlata december 18-ig látogatható.
Horányi Árpád