Újra betölti Keszthelyt a helikoni hangulat

Újra betölti Keszthelyt a helikoni hangulat

  06 Apr 2022

Április 21-23-a között újra megrendezik Keszthelyen az eredetileg a Festeticsekhez kötődő Helikoni Ünnepségeket, a középiskolás diákifjúság nagy kulturális seregszemléjét.A hagyományosan kétévenként sorra kerülő találkozó 2020-ban a járványhelyzet miatt elmaradt, így most négy esztendő után érkeznek ismét a városba a Dunántúl fiatal művészetteremtői. A program koordinátora a Goldmark Károly Művelődési Központ. Osvald Bálint igazgatóhelyettes elmondta, hogy mintegy száz küldő intézmény képviseletében kétezer fiatal lép zsűri és közönség elé. Szóló számok, kis- és nagyegyüttesek, művészeti ágakon belüli különféle csoportosítások szerint összesen 20 kategóriában folyik a vetélkedés 6 helyszínen, közel 400 élő produkció kerül színre. Mindemellett lesznek mozgókép és multimédia, vizuális és irodalmi alkotás bemutatók.
A nyitónapon már reggel megkezdődik a versengés, 11 órakor ünnepélyes felvonulás indul a Helikon Kastélymúzeum parkjából a Helikon parkba. A kultúra ünnepének szimbolikus emlékművénél a hercegi család leszármazottja, a Bécsben élő dr. Festetics György lobbantja fel a helikoni lángot, mely mindvégig jelképesen megvilágítja az eseménysorozatot. A 3 napos nagyszabású rendezvény tradíciók szerint a forgatagával megjelenik az egész város arculatán, Keszthelyt betölti a helikoni hangulat. Lesznek versenyen kívüli produkciók a belvárosban Miénk itt a tér, Tiéd a színpad címmel, slam poetry-vel szabadtéren, sátrak alatt.
A zárónapon a bemutató helyszíneken zajlik az értékelés, a fődíjasok gálája a Csány-Szendrey iskola Fodor utcai sportcsarnokában 15 órakor kezdődik, s folytatódik a legkiemelkedőbb produkció bemutatójával, a fődíjak kiosztásával és a Helikoni Vándorserleg átadásával.
H. Á.