Újra itt a Helikoni Ünnepségek éve

Újra itt a Helikoni Ünnepségek éve

  27 Mar 2024

Április 25-27-e között rendezik meg Keszthelyen a hagyományos Helikoni Ünnepségeket, mely programsorozat a dunántúli középiskolás ifjúság legnagyobb művészeti seregszemléje.A közelgő eseményről Manninger Jenő polgármester, Vozár Péterné alpolgármester és Gyetvai Alexandra, a Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumi elnöke tartott tájékoztatót a városházán. Emlékeztettek arra, hogy a hagyományosan kétévente megrendezésre kerülő kulturális találkozó 2020-ban a járvány miatt kimaradt, 2022-ben már változatlanul folytatódhatott, tavaly pedig az Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával egy rendkívüli eseményként a helikoni találkozások ünnepével erősítette meg a város a tradíciót.
A rendezvény szervezését a korábbiak szerint a Goldmark Károly Művelődési Központ végzi. A Helikon iránti elkötelezettségükről adnak számot Keszthely közművelődési, oktatási intézményei, múzeumai is, helyet adva a helikoni programoknak. A fővédnök idén is az alapító gróf Festetics György Bécsben élő leszármazottja, dr. Festetics György lesz, a rendezvény megnyitását jelképező helikoni lángot ismét ő lobbantja fel.
A középiskolák már a múlt év őszén tájékoztatást kaptak a tervekről és a nevezési feltételekről, nemrég megnyílt a Helikon online nevezési felülete is. A művészeti kategóriák, amikkel jelentkezni lehet: a színjátszás, a vers- és prózamondás, a komoly- és a könnyűzene, a tánc, valamint a folklór műfajokat ölelik föl. Mint a sajtótájékoztatón is elhangzott, a Helikoni Ünnepségek nem csupán egy verseny. Hagyományrendszerét számos apró részlet alkotja és adja össze. Emléktárgyak, koncertek, előadások járulnak hozzá a sokak által várva várt rendezvény sokszínűségéhez, a helikoni eszméhez. Mint immáron sok év gyakorlata jegyzi, a Helikoni Ünnepségek útmutatás lehet egy művészeti pálya választásához, de megannyi emlék, kapcsolat és benyomás forrása is. Ezek dacolnak az idővel, azaz megmaradnak, a diákok magukkal viszik, továbbadják és mesélnek róla, így átívelnek időn és távolságon. Várhatóan mintegy kétezer diákot és kísérőiket fogadhatja, köszöntheti a város.
Egy verseny rangját nagyban meghatározza a produkciók értékelését végző zsűri összetétele. A rendezőknek a kezdetek óta elismert szakembereket, neves művészeket, közismert előadókat sikerül megnyerni az ítészi feladatokra, így garantálható, hogy ez idén is így lesz. A versenyprogramok a háromnapos rendezvény első két napján több helyszínen, reggeltől késő estig folyamatosan zajlanak. A zsűri értékelésére és a minősítésre a zárónap délelőttjén kerül sor, majd a kategóriánkénti fődíjakat, a különdíjakat és a legsikeresebb iskolának járó vándorserleget délután a Helikoni gálán adják át a legjobb produkciókból összeállított műsor keretében.
Horányi Árpád